Meiltä kysytään usein, mikä on paras aurinkopaneeli? Aurinkopaneelit kehittyvät jatkuvasti ja keskeisin muutos – tuotantomäärien rajusti kasvaessa – on hinta. “Aurinkopaneelin hinta tehoyksikköä kohden on laskenut 99,98 prosenttia vuodesta 1975”, tiivistää Solarvoiman kehitysjohtaja, tietokirjailija Janne Käpylehto. Markkinoille on ilmestynyt lasi-lasi -aurinkopaneeli, joka eroaa tyypillisestä paneelista niin, että puolijohteiden molemmilla puolilla on lasi. Lasi-lasi paneeleista voi olla etua suurissa kenttäasennuksissa, joissa asennuskulma on riittävän suuri, jotta paneelin molemmille puolille pääsee paistamaan auringonvaloa. Lapekattoasennuksissa lasi-lasi paneeleista ei ole vastaavaa hyötyä.
Videolla Solarvoiman kehitysjohtaja, tietokirjailija-keksijä Janne Käpylehto kertoo, millaisia aurinkopaneeleita tällä hetkellä suuria määriä asennetaan ja miten aurinkopaneelit ovat kehittyneet. Janne kertoo myös, minkälaisia paneeleita tulevaisuudessa mahdollisesti asennetaan.
Video – Paras aurinkopaneeli
Tietoa aurinkopaneeleista:
Yksikide vs. monikide:
Kennoja on molempia. Yksikiteen tunnistaa, kun yksittäisen kennon reunoissa on salmiakkikuviot. Tämä siksi, että kennot on leikattu pyöreistä kiekoista, hyödyllinen pinta-ala/poisleikattu osuus optimoiden. Monikide taas voidaan kasvattaa vaikka minkälaiseen muotoon. Yksikiteisessä aurinkopaneelissa on hieman parempi hyötysuhde, toisaalta se on kalliimpi. Molempia paneeleita käytetään, mutta yksikiteistä enemmän.
– P-tyyppi vs. N-tyyppi:
Tällä viitataan piin saostukseen, eli siihen lisätään pieniä määriä muita alkuaineita jolla muokataan puolijohdeominaisuuksia. N-tyypin paneelissa se on esim. arseeni tai fosfori ja P-tyypin paneelissa boori tai gallium. N-tyypissä elektroneilla on negatiivinen varaus(’n’) ja P-tyypissä on posiviivinen ja tarkoittaa siis elektronien puuttumista. (kun negatiivisesti varautunut hiukkanen puuttuu paikaltaan, siitä seuraa positiivinen varaus)
Kahden eri tavalla saostetun piin liitoskohta on se jännä juttu. Yksinkertaisin tapaus on diodi – sähkö voi kulkea vain toiseen suuntaan.
Käytännön erot ovat mm. seuraavat: N-tyyppi on karvan verran tehokkaampi mutta degradation on ollut pitkään pienempi P-tyypissä. P-tyypin paneeli kestää myös paremmin säteilyä – tämä on historiallinen syy, miksi se on yleisempi. Erot ovat pieniä.
Solarvoima Oy
Olemme asentaneet aurinkovoimaloita vuodesta 2014. Asiantunteva asennus takaa pitkäikäisen ja toimivan aurinkosähköjärjestelmän kiinteistöösi. Käytämme vain laadukkaita komponentteja, jotta asiakas voi olla varma voimalan pitkäikäisyydestä.
Yleisimmin käyttämämme aurinkopaneelit:
Käy katsomassa myös aikaisempi video aurinkopaneeleiden kannattavuudesta.
Linkki Ylen dokumenttiin, mahtikoneita ja ilmastoihmeitä, missä Janne kertoo lisää tulevaisuuden aurinkopaneeliratkaisuista.
Jätä soittopyyntö, niin pääset keskustelemaan myyjiemme kanssa lisää aiheesta.
Tai soita suoraan myyjillemme!
Omakotitalot:
Eemeli Myllykoski: 045 246 3411
Yritykset:
Erno Siltaniemi: 040 520 4176
Taloyhtiöt:
Janne Käpylehto: 045 3596 945
Usein kysytyt kysymykset: Paras aurinkopaneeli?
Hyviä ja toimivia aurinkopaneeleita on paljon. Paras aurinkopaneeli on hankala määritellä ja se riippuu mitä ominaisuuksia vertaillaan.
N-tyypin aurinkopaneelissa on parempi takuu ja hyötysuhde. N-tyypin aurinkopaneeli on myös hiukan kalliimpi, joten suhteessa hintaan sen paremmuus ei ole yksiselitteinen. Molemmat aurinkopaneelityypit ovat hyvin toimivia.
Tämä on ulkonäkökysymys. Täysmusta aurinkopaneeli on tyylikkäin vaihtoehto etenkin tummalle kattopinnalle.
Lasi-lasi aurinkopaneeli tuottaa molemmilta puolilta, jolloin suurissa maa-asennuksissa se voi olla tehokkaampi. Lasi-lasi paneeli on hiukan kalliimpi kuin lasi-muovi paneeli. Kattoasennuksissa ei ole merkitystä kumman paneelimallin valitsee.
Edelliset blogit: