Tietoa aurinkosähköstä


Aurinkopaneelit tuottavat puhdasta energiaa ja pienentävät sähkölaskua. Aurinkopaneeleihin tehty investointi maksaa itsensä takaisin reilussa kymmenessä vuodessa.

 

Miksi valita aurinkopaneelijärjestelmä?


Aurinkosähkön hyödyntäminen omakotitalossa tai liikekiinteistössä on taloudellisesti kannattavaa. Tavallisesti omakotitaloihin asennetaan 2–15 kilowatin kokoinen aurinkosähköjärjestelmä, joka tuottaa sähköä kesäaikana saman verran, mitä kiinteistö kuluttaa. Järjestelmän ylituotanto on myytävissä sähköyhtiölle. Hyvä ja luotettava sähköverkko mahdollistaa ylimääräisen sähkön myynnin sähköyhtiöön.

Sähkön hinta on noussut keskimäärin 4–6 prosenttia vuodessa ja energiakriisin aikana vuonna 2022 hinta moninkertaistui. Aurinkopaneelit tuottavat puhdasta energiaa ja pienentävät sähkölaskua. Aurinkopaneeleihin tehty investointi maksaa itsensä takaisin jopa alle kymmenessä vuodessa.

Aurinkopaneelit toimivat hyvin myös Suomessa


Aurinkosähkö on ylivoimaisesti nopeimmin kasvava tuotantomuoto ja todennäköisesti maapallon lopullinen ratkaisu energiantarpeeseen. Aurinko tuottaa maapallolle energiaa 14,5 sekunnissa yhtä paljon kuin koko ihmiskunta päivän aikana tarvitsee. Aurinkopaneelit ovat yksinkertainen ja tehokas tapa kerätä tätä energiaa talteen. Euroopassa aurinkosähkö vastaa noin kolmasosaa uudesta sähköntuotantokapasiteetista.

Myös Suomi on yllättävän hyvä paikka aurinkosähkön tuottamiseen. Suomessa vuoden keskilämpötila on alhainen, ja aurinkopaneelit tuottavat sähköä paremmin kylmässä ilmassa. Etelä-Suomessa oleva aurinkovoimala tuottaa suunnilleen saman verran sähköä vuositasolla kuin Pohjois-Saksassa oleva samanlainen voimala.

Tilaa ilmainen kartoituskäynti


Usein kysytyt kysymykset


Etelä-Suomessa on mahdollista tuottaa yhtä paljon aurinkosähköä vuosittain kuin esimerkiksi Pohjois-Saksassa. Suomen lisäetuna on alhainen vuoden keskilämpötila, sillä kylmä paneeli tuottaa sähköä hieman paremmin kuin lämmin paneeli. Alkuvuoden kylmät, mutta aurinkoiset päivät lisäävätkin tuntuvasti koko vuoden tuotantokertymää.