Tietoa aurinkosähköstä


Aurinkopaneelit tuottavat puhdasta energiaa ja pienentävät sähkölaskua. Aurinkopaneeleihin tehty investointi maksaa itsensä takaisin reilussa kymmenessä vuodessa.

 

Miksi valita aurinkopaneelijärjestelmä?


Aurinkosähkön hyödyntäminen omakotitalossa tai liikekiinteistössä on taloudellisesti kannattavaa. Tavallisesti omakotitaloihin asennetaan 2–15 kilowatin kokoinen aurinkosähköjärjestelmä, joka tuottaa sähköä kesäaikana saman verran, mitä kiinteistö kuluttaa. Järjestelmän ylituotanto on myytävissä sähköyhtiölle. Hyvä ja luotettava sähköverkko mahdollistaa ylimääräisen sähkön myynnin sähköyhtiöön.

Sähkön hinta on noussut 4–6 prosenttia vuodessa, mutta aurinkopaneelit tuottavat puhdasta energiaa ja pienentävät sähkölaskua. Aurinkopaneeleihin tehty investointi maksaa itsensä takaisin reilussa kymmenessä vuodessa.

Aurinkopaneelit toimivat hyvin myös Suomessa


Aurinkosähkö on ylivoimaisesti nopeimmin kasvava tuotantomuoto ja todennäköisesti maapallon lopullinen ratkaisu energiantarpeeseen. Aurinko tuottaa maapallolle energiaa 14,5 sekunnissa yhtä paljon kuin koko ihmiskunta päivän aikana tarvitsee. Aurinkopaneelit ovat yksinkertainen ja tehokas tapa kerätä tätä energiaa talteen. Euroopassa aurinkosähkö vastaa noin kolmasosaa uudesta sähköntuotantokapasiteetista.

Myös Suomi on yllättävän hyvä paikka aurinkosähkön tuottamiseen. Suomessa vuoden keskilämpötila on alhainen, ja aurinkopaneelit tuottavat sähköä paremmin kylmässä ilmassa. Etelä-Suomessa oleva aurinkovoimala tuottaa suunnilleen saman verran sähköä vuositasolla kuin Pohjois-Saksassa oleva samanlainen voimala.

Tilaa ilmainen kartoituskäynti

Usein kysytyt kysymykset


Etelä-Suomessa on mahdollista tuottaa yhtä paljon aurinkosähköä vuosittain kuin esimerkiksi Pohjois-Saksassa. Suomen lisäetuna on alhainen vuoden keskilämpötila, sillä kylmä paneeli tuottaa sähköä hieman paremmin kuin lämmin paneeli. Alkuvuoden kylmät, mutta aurinkoiset päivät lisäävätkin tuntuvasti koko vuoden tuotantokertymää.
Kesämökillä aurinkopaneelit riittävät usein ainoaksi tuotantomuodoksi, koska energiaa varastoidaan akkuihin ja mökkiä käytetään harvemmin pimeimpään vuodenaikaan. Jos mökillä on runsasta talvikäyttöä, kannattaa harkita myös muuta tuotantomuotoa. Omakotitalossa ja julkisissa toimitiloissa ja rakennuksissa aurinkosähköjärjestelmä on kytketty sähköverkkoon, josta saadaan sähköä rakennukseen silloin kuin aurinko ei paista.
Paneelien tekninen käyttöikä on yli 30 vuotta. Järjestelmä on lähes kokonaan huoltovapaa. Tärkeintä on huolehtia, ettei paneelien päälle jää esimerkiksi roskia. Yleensä sade pyyhki nämäkin itsestään pois.
Useimmat Suomen kunnat ovat linjanneet, ettei lappeensuuntainen asennustapa tarvitse erillistä lupaa, mutta asian voi tarkistaa rakennusvalvonnasta. Solarvoima hoitaa luvat asiakkaan puolesta.
Verkkoon liitetty aurinkosähköjärjestelmä kytkeytyy turvallisuussyistä pois verkosta, kun verkossa on häiriö. Jos kohteessa sähköverkko on häiritsevän usein alhaalla, voidaan siihen verkkoinvertteri, joka toimii saarekekytkennällä ja akuilla. Tällöin järjestelmä toimii myös sähkökatkoksen aikana – varavoimalaitoksena.
Kyllä, lähes kaikki yhtiöt ostavat ylijäämätuotannon. Kannattavuudessa on eroja, joten sähköyhtiöiden vertailu on suositeltavaa.