Miten säästää sähköä

Miten säästää sähköä omakotitalossa? Sähkölaskun pienentäminen – Katso Vinkit

Miten säästää sähköä omakotitalossa?

Sähkön pörssihinta on viimevuosina vaihdellut hyvin voimakkaasti, mikä on saanut ihmiset miettimään omaa energiankulutustaan. Sähkön hinta koostuu kolmesta eri tekijästä: sähköenergiasta, siirtomaksusta ja veroista (sähkövero ja arvonlisävero). Laskemalla energiankulutustasi, säästät sähkön kokonaishinnasta, joka on keskimäärin 14-16snt / kWh.

Sähkön säästäminen omakotitalossa on sekä ympäristöystävällinen että taloudellisesti järkevä ratkaisu. Pienillä muutoksilla ja tietoisilla valinnoilla voit vaikuttaa merkittävästi energiankulutukseesi. Tässä muutamia vinkkejä, miten voit tehdä omakotitalostasi energiatehokkaamman.

Oikea lämpötila on avain sähkön säästöön. Pidä huolta, että kodin lämpötila on mukava, mutta ei liian korkea. Tarkista myös ikkunoiden ja ovien tiivisteet varmistaaksesi, ettei lämpö karkaa turhaan. Voit laskea lämpötilaa, mikäli olet pitkään poissa kotoa. Asumista tukevissa tiloissa (kellarit, varastot) on aivan turha olla 21 astetta. Siellä riittää noin 15 astetta. Laskemalla huonelämpötilaa yhdellä asteella, säästät energiassa noin 5 prosenttia

Vinkit:

Isot säästöt syntyy seuraavista:

– Lämmitysmuodon vaihto! Esim. suorasta sähköstä lämpöpumppuun pudottaa sähkön kulutusta lämmityksen osalta 60-70 prosenttia, suorituskertoimen vuoksi. 25000 kWh kuluttavassa OKT:ssa lämmitysenergia voi olla 18000kWh, jolloin säästö vuodessa voi olla 12000 kWh.

– Lisäeristykset. Seinien osalta lisäeristäminen kallista, mutta säästöt on tuhansia kWh vuodessa. Yläpohjan lisäeristys erityisesti puhaltamalla on kohtuullisen kustannustehokas ja hyvä tapa pienentää energiankulutusta, jos yläpohja on avoin ja helposti lisäeristettävissä.

– Ikkunoiden vaihto energiatehokkaampaa mahdollistaa isot säästöt, mutta on merkittävä investointi.

– Tilojen oikeat lämpötilat. Tyypillisessä omakotitalossa yksi aste = satoja kilowattitunteja

– Lyhyet suihkut! 10 minuuttia suihkussa on 5 kilowattituntia! (6 asteinen vesi 37 asteiseksi, 12 litraa minuutissa kuten isosta hanasta pääsääntöisesti tulee)

– Tiivisteiden kunnosta huolehtiminen – yksi todella surkea ovi voi päästää lämpötehoa läpi jopa satojen wattien teholla pakkasilla = 100-200 kWh / kk.

– Lämpökamera on loistava vuotojen etsintään. Tekee energiasta näkyvää.

– Investoi energiatehokkaisiin led-lamppuihin.

– Aurinkopaneelit ja akusto: Harkitse aurinkopaneelien asentamista omakotitalosi katolle. Aurinkopaneeleiden hyödyntäminen tuo huomattavia taloudellisia säästöjä. Voit säästää aurinkopaneeleilla jopa kolmasosan vuotuisesta ostosähköstäsi. Akuston avulla voit hyödyntää päivällä tuottamaasi aurinkoenergiaa yöllä, jolloin aurinko ei paista, mikä nostaa edelleen energiaomavarisuuttasi!

Autamme mielellämme oikeanlaisen aurinkovoimalan hankinnassa:


    Pieniä säästöjä, joista puhutaan ehkä jopa turhaa liikaa, kun mietitään miten säästää sähköä omakotitalossa:

    – Valmiustilat. Esim. DVD-soitin ja televisio: 5 wattia, jos vähän vanhemmat laitteet. Eli 3-4 kWh / kk, jos valmiustilassa 24h vuorokaudessa.

    – Valojen sammutus. 5W led palaa vaikka 2000 tuntia vuodessa turhaan: Alle 1kWh / kk.