Cafe Carusel

Solarvoima

Cafe Carusel on vuonna 1996 perustettu merellinen kahvila-ravintola Kaivopuiston rannassa. Cafe Carusel hankki 20 kWp aurinkosähköjärjestelmän vuonna 2014 ja tilasi 7 kWp laajennuksen Solarvoima Oy:ltä vuonna 2016.

Uusiutuva energia kiiinnostaa Cafe Carusellin toimitusjohtajaa Ari Sarmantoa, joten aurinkosähköjärjestelmän hankinta oli helppo ja luonteva päätös. Paneelit sopii hyvin kahvilan arvomaailmaan ja on hyvä vaihtoehto kalliille verkosta ostetulle sähkölle. Kahvilan katolla ja seinustoilla on yhteensä 110 aurinkopaneelia, jotka tuottavat 15% kahvilan sähköntarpeesta. Cafe Carusel käyttää kaiken aurinkopaneeleiden tuottaman sähkön, eikä sähköverkkoon tarvitse myydä sähköä.

Aurinkosähköjärjestelmän toteutus tapahtui avaimet käteen periaatteella, jota Sarmanto pitää hyvänä koska sama porukka hoitaa koko homman alusta loppuun. Asennus toteutui vaivattomasti muutamassa päivässä. Järjestelmän laajennuksen yhteydessä vuonna 2014 seinälle asennetut paneelit siirrettiin katolle ja seinään asennettiin lisää aurinkosähkökapasiteettia hieman yli 7 kW. Tämänkin järjestelmän hankintaan saatiin 25 % TEM:n energiatukea.

Ari Sarmanto kannustaa muitakin hankkimaan paneelit: ”Aurinkosähköjärjestelmän hankkiminen on vaivatonta, asiantuntijat osaavat homman, se on hintansa väärti. Ollaan myös omalla tavallamme mukana CO2-talkoissa.”

Nimellisteho: 27 kWp
Aurinkopaneelit: 110 kpl QCells ja Naps 260W
Invertteri: SMA

Merisatamanranta 10, 00150 Helsinki
www.carusel.fi