Mökkivoimala – uusi tapa kesämökin sähköistykseen

Sähköverkon ulkopuolella sijaitsevan mökin sähköistämiseen on perinteisesti ollut kolme tapaa. Sähköverkkoon voi liittyä, jolloin kustannus voi olla mitä tahansa 5000 euron ja 100000 euron väliltä, riippuen siitä kuinka pitkällä mökki sijaitsee lähimmästä verkkoonliittymispisteestä ja erityisesti, jos mökkiin pitää vetää merikaapelia, voi kustannus olla tolkuton. Toinen tapa on asentaa aurinkovoimala itse. Kätevälle mökkiläiselle tämä onkin ihan hyvä tapa, samalla oppii tuntemaan järjestelmän ja itse puuhastelu mökillä on aina kivaa. Kun järjestelmän toteuttaa pienoisjännitealueella(ns. akkujännite, esim. 12 volttia), ei tarvita sähköurakointioikeuksia ja sähköiskun vaaraa ei ole(ei koske mahdollista invertteriä). Itserakentajalle hyvät ohjeet on toki tarpeen, siihen sopii erinomaisesti ‘Mökille sähköt auringosta ja tuulesta’, Into-kustannus.

Kolmas tapa on tilata järjestelmä valmiina avaimet käteen periaatteella. Se tulee usein kalliiksi jo siksi, että asentajan täytyy matkustaa mökille. Lisäksi, monelle mökkiläiselle aurinkosähköjärjestelmän hankintaa voi hidastaa niiden teknisyys. Seinään ruuvataan erilaisia purkkeja ja kaapelia vilisee muuten siistissä mökissä.

Me Solarvoimassa olemme tarttuneet haasteeseen. Miten tehdä epäteknisen näköinen voimala, jota ei tarvitse asentaa vaan mökkiläinen voi itse ottaa sen käyttöön, ilman että asentajan tarvitsee tulla paikalle? Ohessa kuva Mökkivoimalasta. Kaikki on yhdessä paketissa. Yksi ohjauspaneeli, joka kertoo käyttäjälle sen mitä tarvitsee tietää. ‘All-in-one’ toteutuu lähes kokonaan: aurinkopaneelit toki täytyy olla jossain asennettuna: helpoimmin ne saa laitettua pihalle telineisiin, myös laiturin rakenteita voidaan käyttää ja kesämökin katolle asentaminenkin on kovin helppoa, jos sattuu olemaan konesaumapeltikatto. Paneelit pikaliittimillä kiinni ja mökillä on sähköt!

Mökkivoimalan toimitukset alkavat virallisesti vuodenvaihteessa, mutta muutamia laitteistoja on jo innokkaimmille asiakkaille toimitettu. Tuotteen kehityksessä on mukana Innovaatiokehityskeskus TEKES. Lisätietoja mökkivoimalasta löytyy kotisivuiltamme pian. Mökkivoimalasta on kaksi versiota ja isompi, Mökkivoimala PRO on toteutettu niin, että siihen voi liittää minkä tahansa schuko-pistokkeella olevan sähkölaitteen, tehot kyllä riittää – myös vaikka sirkkelin, hitsauskoneen tai vedenkeittimen.

Janne Käpylehto
Kehitysjohtaja
Solarvoima Oy

Vastaa