Pieni, kaukolämmössä oleva taloyhtiö ei ole aiemmin voinut hyödyntää aurinkosähköä. Nyt hyvityslaskennan eli energiayhteisömallin ansiosta investointi omaan voimalaan on taloudellisesti kannattava lähes kaikille taloyhtiöille.
Realistinen mitoitus aurinkovoimalalle on tuottaa 20 prosenttia kiinteistösähkön vuosikulutuksesta. Sen lisäksi jokaiseen huoneistoon riittää jaettavaa joitain satoja kilowattitunteja vuodessa.
– Hyvityslaskennan avulla tuotantoa jaetaan huoneistojen sähköliittymiin ja sähkölaskut pienenevät. Verkkoyhtiöt tarjoavat palvelun maksutta, eikä se vaadi teknisiä muutoksia taloyhtiössä, tietokirjailija, kouluttaja ja Solarvoiman kehitysjohtaja Janne Käpylehto kuvailee.
Tuntianalyysi kertoo taloudellisimman järjestelmäkoon
Laajassa kartoituksessa Solarvoiman asiantuntija tekee toteutuneesta kulutuksesta tuntianalyysin ja huomioi muun muassa sähkön osto- ja myyntihinnat.
– Tuntianalyysillä selviää taloudellisin järjestelmäkoko eli lyhin mahdollinen takaisinmaksuaika. Laskennassa käytetään sekä oikeaa että simuloitua dataa, Käpylehto sanoo.
Taloyhtiö saa Solarvoimalta 20 sivun raportin, jossa on laskelmien lisäksi muun muassa asennustapaselvitys, paneeliston sijoittelukuva ja kaapelointiselvitys. Raportin pohjalta aurinkovoimalan hankinnasta on helppo keskustella yhtiökokouksessa.
Mitä oma aurinkovoimala maksaa?
Tyypillisen kerrostaloyhtiön 20 kilowatin aurinkovoimala maksaa noin 30 000 euroa. Se tuottaa vuodessa 17 000–18 000 kilowattituntia, mikä vastaa sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutusta.
– Jos taloyhtiössä on vaikkapa maalämpö, aurinkovoimalasta tulee rajusti suurempi kuin kaukolämpöyhtiössä. Huomioimme aina taloyhtiöiden yksilöllisyyden, mutta yleisesti ottaen hinta on noin 500-1000 euroa per huoneisto, Käpylehto toteaa.
Onko investointi tarpeeksi kannattava vai ei, sen arvioi yhtiökokous.
– Takaisinmaksuaika on yleensä noin 10–12 vuotta. Aurinkovoimalan tekninen käyttöikä taas on 35 vuotta ja tuotantotakuu 25 vuotta. Invertteri vaihdetaan 15 vuoden kohdalla, mutta todennäköisesti siinä vaiheessa taloyhtiössä seinät ja ikkunatkin tuottavat jo sähköä, Käpylehto sanoo.
Vältä karikot! – Kumppanin valinnassa kannattaa huomioida hinta ja laatu
Laadukkaiden kartoitusten ohella Solarvoima panostaa omaan tuotekehitykseen sekä asentajien ja asiantuntijoiden ammattitaitoon.
– Oman henkilökunnan lisäksi koulutamme alalle asentajia ja asiantuntijoita. Teemme yhteistyötä myös oppilaitosten kanssa. Haluamme auttaa kaikkia alan toimijoita pitämään yllä korkeaa laatutasoa, Käpylehto kertoo.
Solarvoimalla on oma oppimisympäristö, jossa se järjestää asentajien koulutuksen.
– Asentajien ammattitaito on ehdottoman tärkeää, koska voimalan tulee toimia turvallisesti ja luotettavasti hyvin pitkään. Vesikattoa ei saa vaurioittaa ja asennus- tai suunnitteluvirheet voivat pahimmillaan johtaa jopa tulipaloon, Käpylehto korostaa.