Aurinkopaneelit taloyhtiöön
Aurinkopaneelit taloyhtiöön tai julkiseen tilaan on myös taloudellisesti kannattava investointi. Julkisten rakennusten ja taloyhtiöiden sähkönkulutus on usein suurinta päiväsaikaan ja erityisesti silloin, kun tiloja viilennetään.
Aurinkosähköjärjestelmä taloyhtiöön
Aurinkopaneelit ja niistä rakennettu aurinkosähköjärjestelmä on taloudellisesti kannattava investointi taloyhtiöihin ja julkisiin tiloihin. Valaistus, ilmanvaihto sekä jäähdytys ovat taloyhtiöissä jatkuvaa ja melko tasaista sähkön kulutus kuormaa. Aurinkopaneelit tuottaa tähän tarpeeseen sähköä edullisesti ja puhtaasti omalta katolta.
Aurinkopaneelit taloyhtiöihin auttavat huoneistojen omistajaa ja käyttäjiä suojautumaan sähkön hinnan nousulta. Aikavälillä 2011-2021 sähkön kokonaishinta on noussut keskimäärin 4% ja vuonna 2022 moninkertaistunut. Suuren kulutuksen kiinteistöissä aurinkosähkövoimalasta tuotettu sähkö on vakaahintaistaista vuosikymmenien ajan.
Aurinkosähkövoimalan pääkomponentit ovat aurinkopaneelit, asennustelineet, kaapelit ja invertteri eli vaihtosuuntaaja. Aurinkosähkövoimalan oikea mitoitus on tärkeää investoinnin kannattavuuden näkökulmasta. Aurinkopaneelit sijoitetaan yleensä kiinteistön katolle asennustelineisiin.
Aurinkopaneeleista viedään solarkaapelit invertterille, joka muuttaa aurinkopaneeleista tulevan sähkön kiinteistön sähköverkkoon sopivaksi. Kiinteistöissä, joissa on useampia käyttäjiä ja heillä omat sähköverkkoyhtiön mittauspisteet, voi olla järkevää tehdä takamittarointi. Takamittaroilla saadaan kiinteistön koko sähkönkulutus yhdelle sähköverkkoyhtiön mittarille. Näin kiinteistöön voidaan mitoittaa suurempi aurinkosähköjärjestelmä. Kiinteistön käyttäjien sähkönkulutus mittaroidaan sisäisesti. Oikein mitoitettuna aurinkosähkövoimalan tuotanto kulutetaan kiinteistössä.
Solarvoima Oy toimittaa aurinkopaneelit taloyhtiöihin oikein mitoitettuna ja kannattavasti.
Hyvityslaskentamalli eli energiayhteisö taloyhtiössä
Olemme Solarvoimassa asentaneet satakunta aurinkovoimalaa taloyhtiöihin. Jos oikea-aikaista kulutusta on riittävästi, on aurinkovoimala kannattava. Kuitenkin usein voimalakoko jää pieneksi tai kulutus on niin pientä, että voimalakoko jää pieneksi ja siten kannattavuus huonoksi. Esimerkiksi pieni painovoimaisella ilmanvaihdolla oleva taloyhtiö, jossa lämmitysmuotona on kaukolämpö – siellä ei merkittävästi kulu kiinteistösähköä.
Siirtoyhtiöt tulevat nyt avuksi. Hyvityslaskenta tarkoittaa, että siirtoyhtiön järjestelmässä voidaan kiinteistösähköliittymän ylituotantoa jakaa huoneistojen liittymiin, vähentäen huoneistojen sähkölaskua. Jos ylituotanto myytäisiin kiinteistösähköliittymästä pois energiayhtiölle, saisi tästä sähkön kokonaishintaan(energia, siirto, sähkövero, alv) verrattuna kehnon korvauksen(vain energian osuus). Voisikin sanoa että nyt meneillään olevan laajan aurinkosähkörakentamisen pohjana on, että tuotannolla voidaan korvata ostoenergiaa. Siksi oikeanlainen mitoitus on tärkeää.
Olemme tehneet tuntipohjaisia mallinnuksia siitä, mitä tämä käytännössä tarkoittaa eri taloyhtiötyypeille. Esimerkkinä PK-seudulla oleva vanhaa kantaa edustava kerrostaloyhtiö, jossa lämmitysmuotona kaukolämpö. Huoneistot kuluttavat yhteensä sähköenergiaa noin kolminkertaisesti kiinteistösähkön kulutukseen verrattuna. Kannattavuuden kautta valittu järjestelmäkoko ilman hyvityslaskentaa on 10 kilowattia kun hyvityslaskennalla samalle katolle voidaan kannattavuusperusteella mitoittaa 25 kilowattia. Laskennallinen takaisinmaksuaika putoaa 18 vuodesta 13 vuoteen.
Nyt on sopiva hetki lähteä taloyhtiössä selvittämään aurinkovoimalainvestointia. Teemme taloyhtöille kartoituksia, joissa lasketaan tuntipohjaisen analyysin avulla optimi järjestelmäkoko ja kannattavuus sekä selvitetään voimalan asennuspaikka ja -tapa.
Janne Käpylehto Kehitysjohtaja, tietokirjailija
Aurinkovoimala taloyhtiöön
Aurinkovoimaloita on toteutettu myös taloyhtiöihin ja kerrostaloihin. Oikein mitoitettuna se on taloudellisesti kannattava investointi. Kaikkiin taloyhtiöihin voimala ei sovi ja siksi onkin tärkeää selvittää asia aurinkosähkökartoituksen avulla. Kartoitusmateriaali - noin 15 sivuinen dokumentti - sopii sekä hallituskäsittelyyn että yhtiökokousmateriaalin liitteeksi. Solarvoiman asiantuntina Janne Käpylehto on toteuttanut runsaasti kartoituksia itse kehittämänsä konseptin avulla niin taloyhtiöille kuin mm. Helsingin kaupungille ja Vantaan kaupungille. Kartoitus sisältää mm. ilmakuvat ja tuntianalyysin tuotannosta ja kulutuksesta, jolloin järjestelmäkoon ja taloudellisen kannattavuuden analyysi on erittäin tarkka.
“Janne Käpylehto oli valmistellut tätä niin hyvin, että meille jäi vain nuijan koputus” Hallituksen puheenjohtaja Roger Santala, As Oy Hirsipadontie 5
Aurinkosähkön avulla saadaan helposti tehtyä yhdessä merkityksellinen ilmastoteko laittamalla jokainen suhteellisen pieni summa rahaa.Hallituksen puheenjohtaja Sini Manninen, As Oy Toini Muonankatu 8
“Hanke sai varauksettoman hyväksynnän osakkailta, eikä soraääniä kuulunut. Yhtiökokouksessa ihmeteltiin ainoastaan, miksei tätä ole tehty aikaisemmin.”Isännöitsijä Jarko Haanpuu, As Oy Hirsipadontie 5
Yhteystiedot
Puhelin: 010 274 1860
Sähköposti: asiakaspalvelu(at)solarvoima.fi
Käyntiosoite: Juvan Teollisuuskatu 8, 02920 ESPOO