Sähköauton lataus aurinkosähköllä

Sähköauton lataus aurinkosähköllä. Sähköautojen ja ladattavien hybridien määrä liikenteessä kasvaa räjähdysmäisellä tahdilla, joka on aivan mahtava asia! Moni ostaa tai ainakin suunnittelee sähköauton ostamista johtuen osin kehittyneestä teknologiasta, laajemmasta tarjonnasta sekä kalliista polttoaineen hinnasta. Sähkön hintakin huolettaa, sillä viime aikoina sekin on ollut huipussaan. 

Ratkaisu kalliiseen polttoaineen ja sähkön hintaan kuitenkin on. – Nimittäin omavarainen liikkuminen. Toki, polkupyörä on toistaiseksi tehokkain, ekologisin ja halvin keino liikkua, mutta meille, kenelle se ei joka päivä riitä, vaan autoa tarvitaan, on hyvä, että löytyy fiksuja, kustannustehokkaita sekä ekologisia vaihtoehtoja liikkua mukavasti. 


Sähköautoilu on ekologisempi keino liikkua kuin polttomoottoriautolla ja se johtuu useammasta syystä. – Vaikka moni pohtii sähköautoilun ekologisuutta, jos sähkö töpseliin tulee fossiilisista polttoaineista. Tämä on tärkeä argumentti, muttei koko totuus. Keskimääräisellä päästökertoimellakin tuotettu sähkö ladattuna sähköautoon on huomattavasti polttomoottoriautoa vähäpäästöisempi! Syy tähän on sähköauton valtavan hyvä hyötysuhde. Fossiilisten käyttäminen ei kuitenkaan ole kestävän kehityksen mukaista, vaan meidän täytyy kehittää ekologisempia, kestäviä vaihtoehtoja energian tuottamiseen. 

Moni aurinkoenergiaan perehtynyt ymmärtää, että auringon säteilyenergiassa on mahtava potentiaali ihmiskunnalle. Maan pintaan osuu tunnissa tarpeeksi säteilyenergiaa riittämään ihmiskunnan kaikkiin energiatarpeisiin koko vuodeksi. – Siis tunnissa niin paljon energiaa, että tehtaat pyörivät, laivat liikkuvat, talot lämpiävät ja autot kulkevat koko vuoden.  Mahtava määrä energiaa ja se täytyy vain valjastaa hyötykäyttöön. Kuinka tässä onnistutaan? Noh, onneksi tästä on jo useampi esimerkki ympäri maailman ja alan kasvu on merkittävää! 

Sähköauton lataaminen auringon valolla on enimmäkseen erittäin toimiva yhtälö.  Merkittävän osan sähköauton kilometreistä voi ladata auringon valolla, jos lataa oikeaan aikaan, eli valoisaan aikaan. Tähän tarvitaan vain reilun kokoinen aurinkosähkövoimala. Sähköauton lataus aurinkosähköllä.

Sähköauton lataus aurinkosähköllä esimerkit

Luettelin alle kolme esimerkkiä, miten sähköauton lataus auringon valolla toimii: 


Esimerkki 1. Lataus työpaikalla: Aamulla ajat työpaikkasi pihaan ja laitat auton lataukseen. Työpaikkasi katolla on aurinkovoimala, joka tuottaa sähköä paitsi työhön vaadittaviin prosesseihin, myös pihan sähköautojen lataukseen. Iltapäivällä kun aurinko alkaa taittua iltaan, lähdet töistä täydellä akulla. Akku on latautunut auringonvalolla. 

Esimerkki 2. Lataus kotona: Tulee viikonloppu tai etäpäivä. Auto on pihalla parkissa ja töpselissä. Kotisi aurinkosähkövoimala herää taas aamulla tuottamaan sähköä. Tähän tarkoitukseen on itseasiassa olemassa jo optimoituja latauslaitteita, joilla voit säätää lataustehon aurinkovoimalasi tuottaman energian mukaan automaattisesti, ja täten varmistua, ettei autosi akkuun tule varausta lainkaan verkosta, vaan koko energia tulee aurinkopaneeleistasi. 
Kotikäytössä sähköauto voi toimia myös liikkuvana ja kustannustehokkaana akkuna. Päivällä ladattu sähköauton akku riittää illan ja yön aikana luovuttamaan kyllin sähköä kaikkiin kodin tarpeisiin. Ruuanlaittoon, saunan lämmitykseen ja valaistukseen ynnä muuhun. 

Esimerkki 3. Kesämökillä. Suomessa on satoja tuhansia kesämökkejä, jotka eivät ole sähköverkossa. Muutaman kilowatin Mökkivoimalalla pystyy lataamaan sähköauton keväästä syksyyn – eli silloin kun mökki on pääosin käytössä. Kauppareissut mökiltä onnistuu täysin energiaomavaraisesti! Olemme toteuttaneet tälläisiä järjestelmiä. 

Lopuksi voidaan todeta, että aurinkopaneelit ja sähköautot toimivat erinomaisesti yhteen. Tämä näkyy myös markkinassa. Yleensä kiinteistöön tulee joko kumpikin tai toinen ennen toista. Sähköautoilu ja aurinkopaneelit kumpikin ovat jatkuvassa nosteessa ja ala paitsi kehittyy, myös kasvaa vahvasti. Itselläni on ilo olla alan ytimessä kiinni ja palvella asiakkaita, jotka haluavat ekologisesti, omavaraisesti sekä kustannustehokkaasti elää ja liikkua! 


Eljas Aalto
Projektipäällikkö
Solarvoima Oy