p-tyyppi vs. n-tyyppi

P-tyyppi vs. N-tyyppi

Asiaa aurinkopaneeleista ja niiden eri ominaisuuksista!

– P-tyyppi vs. N-tyyppi:

Tällä viitataan piin saostukseen, eli siihen lisätään pieniä määriä muita alkuaineita jolla muokataan puolijohdeominaisuuksia. N-tyypin paneelissa se on esim. arseeni tai fosfori ja P-tyypin paneelissa boori tai gallium. N-tyypissä elektroneilla on negatiivinen varaus(’n’) ja P-tyypissä on posiviivinen ja tarkoittaa siis elektronien puuttumista. (kun negatiivisesti varautunut hiukkanen puuttuu paikaltaan, siitä seuraa positiivinen varaus)

Kahden eri tavalla saostetun piin liitoskohta on se jännä juttu. Yksinkertaisin tapaus on diodi – sähkö voi kulkea vain toiseen suuntaan.

Käytännön erot ovat mm. seuraavat: N-tyyppi on karvan verran tehokkaampi mutta degradation on ollut pitkään pienempi P-tyypissä. P-tyypin paneeli kestää myös paremmin säteilyä – tämä on historiallinen syy, miksi se on yleisempi. Erot ovat pieniä.

Ohessa kuvaaja, miten eri tyypit on markkinoilla edustettuna nyt ja ennusteena.

Yksikide vs. monikide:

Kennoja on molempia. Yksikiteen tunnistaa, kun yksittäisen kennon reunoissa on salmiakkikuviot. Tämä siksi, että kennot on leikattu pyöreistä kiekoista, hyödyllinen pinta-ala/poisleikattu osuus optimoiden. Monikide taas voidaan kasvattaa vaikka minkälaiseen muotoon. Yksikiteisessä aurinkopaneelissa on hieman parempi hyötysuhde, toisaalta se on kalliimpi. Molempia paneeleita käytetään, mutta yksikiteistä enemmän.

Käy katsomassa myös aikaisempi blogi ja video: Mikä on paras aurinkopaneeli?

Pyydä tarjous aurinkovoimalasta. Meidän valikoimistamme löytyy P- ja N-tyypin aurinkopaneeleita.

Tutustu lisää käyttämiimme aurinkopaneeleihin TÄSTÄ.