Varavoimaa.

Varavoimaa aurinkovoimalalla

Varavoimaa aurinkovoimalla. Omakotitalon omistajia on kiinnostanut yhä enemmän aurinkosähkö tänä keväänä. Kiinnostusta selittää halu nostaa energiaomavaraisuutta mahdollisen kriisin varalle ja toki sähkön kokonaishinnan jatkuva nousu vauhdittaa hankintoja myös.

Mutta parantaako aurinkoenergia energiaomavaraisuutta? Kyllä ja ei.
Aurinkopaneelit pienentävät ostettavan sähköenergian määrää, mutta lähes kaikki Suomeen asennetut aurinkovoimalat eivät tuota sähköä verkon vikatila teiden aikana. Jos halutaan että voimala tuottaa mahdollisen katkon aikana, on syytä varautua kiinteistökohtaisilla akuilla ja ns. hybridi-invertterillä.

Varavoimaa verkosta irrottautumalla

Sähköverkon ollessa vikatilassa, on verkosta irrottauduttava, ennen kuin hybridi-invertteri tai muu varavoimalaite voi luoda kiinteistöön oman pienen sähköverkon. Tämä on mahdollista kun kiinteistöön asennetaan verkosta erotuskytkin ja tehdään sähkökytkennät niin, että saadaan kriittiset laitteet valittua toimimaan sähkökatkon aikana. Helpottaa valtavasti invertterin mitoitusta, kun aivan kaikki kiinteistön laitteet ei tarvitse toimia varavoimalla.

Tyypillisen hybridi-invertterin varavoimateho on kymmenen kilowatin luokkaa, ja vaikka akustosta saisi tehona helposti paljon enemmänkin, tulee energiakapasiteetti nopeasti vastaan. On järkevää, että kiinteistössä toimii useamman päivän jääkaapit, pakastimet, valaistus kuin että akusto ajetaan tyhjäksi vaikkapa käyttöveden lämmityksellä. Toki, jos sähkökatkos tapahtuu maalis – syyskuun aikana, saadaan katolta reilusti lisäenergiaa.
Sähkövaraston hyväpuoli on se, että mahdollisen kriisin aikana polttoaineen saanti esim. aggregaattia varten voi olla rajoitettu ja sähkövarastoa voi hyödyntää aurinkosähkön yhteydessä vaikka sähkökatkoa ei tulisikaan. Akkuja voi ladata päivällä aurinkopaneeleilla ja käyttää sieltä sähköä illalla. Akkuja voi myös ladata yöllä tai muuna aikana kun sähkö on edullisempaa ja käyttää sitten vaikka aamulla kun sähkö on tyypillisesti kallista.
Akuille on tällä hetkellä korkea kysyntä ja niiden saatavuuden kanssa ollut ongelmia. Tosin jos hyvissä ajoin tilaa varavoimaa, niin olemme pystyneet toimittamaan akut kohtuullisella ajanjaksolla.

Lauri Hietala
Toimitusjohtaja
Solarvoima OY