Sähkön tuntinetotus.

Sähkön tuntinetotus parantaa aurinkovoimalan kannattavuutta

Sähkön tuntinetotus

Monet siirtoyhtiöt ovat ottamassa pian käyttöön sähkön tuntinetotuksen. Ensimmäisenä tuntinetotus tuli voimaan Carunalla.

HUOM! Toukokuussa 2023 tuntinetotus muuttui varttinetotukseksi.

 

Ilman sähkön tuntinetotusta on mahdollista, että yksittäisen tunnin aikana vaikkapa omakotitalo sekä ostaa että myy sähköä. Kun sähköä ostetaan, maksetaan energian lisäksi siirrosta, sähkövero sekä arvonlisävero. Kun pientuottaja myy sähköä, saa korvaukseksi vain energian osuuden ja siitäkin sopimustyypistä riippuen vähennetään pieni marginaali. Eli omatuotanto, kuten aurinkosähkö, pitäisi pystyä käyttämään itse mahdollisimman hyvin, jotta investointi on paremmin kannattava.

Oheisessa kuvassa on esimerkki omakotitalon tuotannosta ja kulutuksesta päiväsaikaan, yhden tunnin ajalta. Puolivälissä tuntia talossa menee päälle lämminvesivaraaja(tai vaikkapa pari pesukonetta) ja kulutus nousee hetkellisesti. Tarkastellaan, mitä tälläinen tilanne tarkoittaa kustannuksissa, ilman tuntinetotusta ja netotuksen kanssa.

Sähkön tuntinetotus.

Kuvassa esimerkki ilman sähkön tuntinetotusta

1) Ilman sähkön tuntinetotusta
Kiinteistö ostaa sähköä 2,6 kilowattituntia ja myy 1,2 kilowattituntia. Katolta voimalasta tulee 4 kilowattituntia ja kiinteistö käyttää(osto ja oma tuotanto) 5,4 kilowattituntia.

2) Sähkön tuntinetotuksen kanssa.
Katolta voimalasta tulee tietenkin sama tuotanto 4 kilowattituntia ja kiinteistö käyttää saman verran 5,4 kilowattituntia, mutta myyntiin ei mene lainkaan ja ostoenergiaa tarvitaan vähemmän – tunnin sisäisen erotuksen verran eli 1,4 kilowattituntia.

Mitä tämä tarkoittaa euroissa? Jos ostoenergia maksaa esimerkiksi 14 c/kWh ja myydystä sähköstä tulee 4 c/kWh, tarkoittaa tuntinetotuksen käyttöönotto tämän yksittäisen esimerkkitunnin osalta 0,12 euroa. Ero tulee edestakaisin myydystä ja ostetusta 1,2:sta kilowattitunnista(1,2 kWh x osto- ja myyntihinnan kokonaishinnan erotus eli 0,1 eur/kwh).

Kohteissa, joissa tunnin sisäinen kulutus vaihtelee, voi saatava hyöty muodostua merkittäväksi. Tasaisten kuormien kohteissa tuntinetotuksella ei ole merkitystä. Omakotitalossa saatava hyöty voi olla vuositasolla joitain kymmeniä euroja.

Sähkön tuntinetotus poistaa myös epätasaisten vaihekuormitusten aiheuttaman ongelman: ilman vaihenetotusta olevassa kohteessa on jopa mahdollista että sähköä täytyy ostaa sekä myydä samanaikaisesti, jos on asennettuna 1-vaiheisia kuormia. (tai 1-vaiheinen invertteri – niitä ei ole enää pitkään aikaan juuri asennettu)

Tuntinetotus selkeyttää pientuottajan asemaa ja monissa kohteissa myös parantaa hieman taloudellista kannattavuutta, kun ostoenergian määrä laskee.

Janne Käpylehto
Kehitysjohtaja, tietokirjailija

Pyydä tarjous aurinkovoimalasta!

Vastaa