Aurinkovoimalan kannattavuus.

Aurinkovoimalan taloudellinen kannattavuus for dummies

Aurinkovoimalan kannattavuus? Aurinkovoimaa asennetaan kiihtyvällä tahdilla niin omakotitaloihin kuin muihinkin kiinteistöihin. Mutta onko kaikki hankinnat taloudellisesti perusteltavissa ja kuinka kannattavaa aurinkosähkö juuri nyt on?

Teollisuuden tai kaupan alan investointeihin tottunut talousmatematiikan harrastaja voi usein pitää aurinkovoimalaa kehnosti kannattavana(‘asensimme tehtaaseemme taajuusmuuttajat ja takaisinmaksuaika on 2 vuotta!’) mutta aurinkovoimalan kannattavuudessa on kaksi erityistä seikkaa, jotka täytyy huomioida: tekninen käyttöikä on harvinaisen pitkä, ja huollon tarve on hyvin vähäinen. Parempi tapa tarkasteluun onkin katsoa investointia pitkällä aikavälillä: fiksusti mitoitettu aurinkovoimala ehtii teknisen käyttöikänsä aikana maksaa itsensä takaisin useamman kerran.

Taloudellisuutta voi tarkastella hyvin yksinkertaisesti, ja päästään silti oikealle hehtaarille! Omakotitalossa noin kuuden kilowatin voimala on aika tyypillinen. Sellainen tuottaa vuodessa noin 850 kilowattituntia sähköä per asennettu kilowatti. Eli hieman yli 5000 kilowattituntia.

Kuluttaja maksaa sähköstä siirtoineen ja veroineen noin 0,14 eur per kilowattitunti. Hinta toki vaihtelee rajusti ja eniten siihen vaikuttaa asuinpaikka eli siirron osuus.

Jos sähkön käyttäisi kaiken itse, eli korvaisi verkosta ostettavaa energiaa, tämä esimerkki vähentäisi kuluttajan sähkölaskua 714 euroa vuodessa. Aika hyvä luku! Jos tälläinen voimala maksaa 8000 euroa, on takaisinmaksuaika hieman yli 10 vuotta jos unohdetaan hetkeksi korkokanta ja sähkön hinnannousu.

Teollisissa kohteissa ja esimerkiksi taloyhtiöissä teemme kannattavuudesta hyvin tarkan laskelman, jossa otetaan huomioon mm. korkokanta, degrading eli tuotannon lasku vuosien kuluessa, invertterin vaihto(noin 15 vuoden kohdalla), sekä sähkön hinnan kehitys.

Omakotitalossa on syytä muistaa nyrkkisääntö: kaukolämpö-, öljy- tai pellettilämmitteiseen taloon ei kannata aurinkosähköä laittaa. Suora sähkö tai mikä tahansa lämpöpumppu sopii aurinkovoimalan kaveriksi, koska oikea-aikaista sähkönkulutusta löytyy. Keskeisin aurinkosähkön käyttökohde usein omakotitalossa on lämpimän käyttöveden tuotanto.

Oman erikoisuutensa on tuonut tänä kesänä ollut poikkeuksellisen korkea sähkön pörssihinta. Reaaliaikaisella sähkösopimuksella fiksu aurinkosähkön pientuottaja on voinut tehdä hyvän tilin, kun verkkoon syötetystä sähköstä on saanut jopa 0,1 eur per kilowattitunti. Tämä erikoinen tilanne tuskin jatkuu tulevaisuudessa kun tuotantorakenne hiljalleen muuttuu vastaamaan paremmin nykytilanteen tarpeita.

Janne Käpylehto
Tietokirjailija, kehitysjohtaja
Solarvoima OY

Aurinkovoimalan kannattavuus