Laskeeko aurinkopaneelien hinnat?

Viime aikoina on uutisoitu aurinkopaneelien tulevasta hintaromahduksesta.

Uutisointi lähti liikkeelle Kiinan ja Euroopan välisen polkumyyntitullin poistumisesta. EU-komissio määräsi polkumyyntitullit vuonna 2013, kun ilmeni että Kiinasta myytiin Eurooppaan paneelia halvemmalla mitä Eurooppalaisten valmistajien omatuotantohinta oli. Polkumyyntitullilla  pyrittiin suojelemaan Eurooppalaista paneelivalmistusta.

Kiina pystyi valmistamaan edullista paneelia, koska valtion tuet paneelivalmistajille olivat hyvinkin avokätisiä, vastaavaan tukijärjestelmään ei Euroopassa haluttu siirtyä ja hyvä niin. Aurinkosähköjärjestelmien kokonaistoimitusten hinta on laskenut vuosien saatossa esim. vuonna 2006  hinta oli Saksassa noin 4,6€/W ja 2016 1,3€/W.

Saksassa hintoihin ei siis ole tullut merkittäviä muutoksia vuoden 2012 jälkeen, joten ei myöskään Suomessa missä hinnat ovat hyvin lähelle samat.  

 

Pysäyttikö 2013 määrätyt polkumyyntitullit sitten paneelituonnin Kiinasta?

Kyllä ja ei. Kiinasta sai jatkossakin tuoda paneelia ilman polkumyyntitullia jos sen minimihinta oli 0,46 eurosenttiä per watti. Polkumyyntitulli kyllä esti sen, että paneelia ei käytännössä enään tuotu Eurooppaan suoraan Kiinasta, mutta muualta Aasiasta kyllä.  Kiinalaiset paneelivalmistajat perustivat nopealla tahdilla valmistusyksiköitä Taiwaniin, Vietnamiin, Thaimaaseen ja Malesiaan. Näitä maita polkumyyntitullit eivät koskeneet.

 

Tällä hetkellä Kiinasta ja Aasiasta saa laadukasta, ja ei niin laadukasta paneelia. Hinnalla on merkitystä, niin kuin sillä on merkitystä muidenkin tuotteiden kanssa. Yleisesti on tiedossa, että  Kiinalainen halpatavara ei ole todennäköisimmin laadukas, kun taas hieman kalliimpi Kiinalainen tavara taas on. Sama koskee Aurinkopaneeleita. Se, että polkumyyntitulli poistui, oli jo markkinoilla etukäteen tiedossa, ja sen hintavaikutus paneeleihin jäänee pieneksi. Paneeleiden hintoihin vaikuttaa ensisijaisesti raaka-aineiden hinta, kysyntä/tarjonta, ja massavalmistusmenetelmien kehittyminen. Fraunhofer -tutkimuslaitos arvioi aurinkopaneelien hinnan laskevan noin 4-6% vuodessa, ja tämä on hyvin lähellä sitä, mitä on tapahtunut hinnoille viimeisen viiden vuoden aikana. Aurinkosähköjärjestelmien kokonaistoimituksessa paneeleiden hinta on noin 30-40%.

Eli vaikka  paneelit saisi ilmaiseksi niin vaikutus kokonaishintoihin olisi noin -30%. Mitään suurta hintaromahdusta ei ole odotettavissa jatkossakaan. Eikä hintaromahdukselle ole tarvettakaan, paneelit ovat jo riittävän edullisia.

Vastaa