Aurinkosahkoa_kerros- tai rivitaloon

Aurinkosähköä kerros- tai rivitaloon?

Suomessa tullaan rakentamaan valtava määrä aurinkosähköä seuraavan 5 vuoden aikana, koska hintataso alkaa olla kunnossa. Sähkönkäyttäjä voi saada omalta katolta sähköä samaan hintaan kuin sähköyhtiöltä – huomioiden siirtomaksun ja sähköveron. Verkosta ostettavan energian korvaaminen on juuri se tapa, miten aurinkosähkö on helposti kannattavaa jo nyt, ilman minkäänlaisia tukia. Nettomittarointi kiihdyttäisi rakentamista yhä edelleen. Voisi muotoilla vaikka seuraavasti: aurinkosähköä tullaan rakentamaan kiinteistöihin integroituna joko paljon tai valtavan paljon.

Omakotitalossa rakentamiseen ei kummoisia lupia tarvita. Rakennusvalvonnasta kannattaa kysyä vaikka sähköpostilla, tarvitaanko mitään dokumentaatiota. Yleensä ei, jos aurinkopaneelit asennetaan lappeen suuntaisesti.

Suomalaisista noin puolet asuu asunto-osakeyhtiössä ja kaupungissa vielä suurempi osuus. Asunto-osakeyhtiössä tarvitaan lupa yhtiökokoukselta. Se voi tuntua haastavalta, mutta kyllä se onnistuu, kun hankkeesta tekee esitteen joka vastaa suoraan tyypillisimpiin kysymyksiin kuten asennustapa, sähköturvallisuus, vaikuttaako asennus muiden sähkönkäyttöön ja lupakysymykset. Solarvoimalla on asiantuntemusta hoitaa luvitus alusta loppuun, olit sitten tilaamassa aurinkopaneelijärjestelmää vain yhden huoneiston käyttöön, yhtiön kiinteistösähkön käyttöön tai koko yhtiölle takamittaroinnin kautta.

Janne Käpylehto

Tilaa ilmainen kartoituskäynti

Vastaa