Asennuspäivä

Herätyskello piipittää. Uninen pää pyörii niin pehmeällä ja mukavalla tyynyllä. Manu herää tammikuiseen pimeään aamuun, kello on 6.00. Ikkunasta näkyy paksun sumun läpi naapuritalon hahmo. Hän suorittaa aamutoimet rutiininomaisesti, syö reippaan ja ravitsevan aamupalan. Työvaatteet päälle ja ulos aamun hämärään. Sää on kolea ja kostea. Hän istuu autoonsa, starttaa ja kääntää auton keulan kohti työpaikkaa.
 

Työpaikka sijaitsee 10 km päässä kotoa Espoon Sinikalliossa. Siellä on työnantajan toimisto, missä kokoonnutaan klo 7 ja lähdetään kohti asiakasta. Tänä aamuna joutuu hakemaan jotakin rituaalia saadakseen sumuisen ja kolean sään pään sisältä pois. Jutustelu työkavereiden kanssa, hyvät jutut ja naurahdukset lieventää pään sisälle päässyttä tammikuista säätä.
 

Tänään mennään asentamaan 3.3 kW aurinkosähkövoimalaa Espooseen, johonkin tähän lähelle. Tiilikatto, ei kovin jyrkkä, 12 kpl aurinkopaneeleita kahteen riviin asennettuna lukee työmääräyksessä. Tarvikkeet toimitettu osoitteeseen. Asennusauto on valmiina lähtöön, työkalut särmästi omilla paikoillaan, pientarvikkelaatikot täytettynä. Asennettava kohde voisi yhtähyvin olla jonkun muunlainen, kuten pelti- tai huopakatto tai liikekiinteistö tasakatolla, jonne on tulossa 200 paneelia. Tänään yksi asennettavista kohteista on kuitenkin tämä pienempi, hyvin tavanomainen asennus, joita valveutuneet, ympäristöä, taloutta ja teknologiaa seuraavat, ihan tavalliset ihmiset haluavat omien talojensa katolle.
 

Manu ja kaksi muuta aurinkosähköasentajaa (Sola ja Rami) ajavat asennusautolla kohteeseen, kääntävät auton asiakkaan pihaan espoolaisella pientaloalueella. Yksi asennusporukka on lähtenyt jo edellisenä aamuna Hämeenlinnaan, siellä on useampi asennettava kohde.
 

Tervehditään asiakas, kerrataan asennussuunnitelma asiakkaan kanssa, aletaan töihin. Jokainen asentaja tietää oman tehtävänsä ja valmistautuvat sen mukaisesti. Manu valmistautuu tänään asentamaan sähkötyöt, ottaen autosta vaihtosuuntaajan eli laitteen, joka muuttaa paneeleista tulevan tasasähkön vaihtosähköksi. Vaihtosuuntaaja kiinnitettään yleensä mahdollisimman lähelle sähkökeskusta. Tänään asennettava alusta on kiviseinä rakennuksen kellarissa aivan sähkökeskuksen vieressä, tarkoittaa pitkiä kaapelivetoja. Aurinkopaneeleilta tuodaan solarkaapelit vaihtosuuntaajalle, kiinteistön sähkökeskuksesta kuljetetaan kaapeli turvakytkimelle, yleensä talon ulkoseinälle ja sieltä takaisin vaihtosuuntaajalle. Hän suunnittelee kaapelireitin, poraa tarvittavat läpiviennit seinänläpi ulos, asentaa suojaputket, joissa kaapeleita kuljetetaan. Suojaputki on jäykkää alumiiniputkea (JAPP).
 

Samaan aikaan Sola ja Rami katolla, vaadittavat putoamissuojat yllään ovat mitoittaneet  paneeliston sijoituspaikan ja kiinnittävät parasta-aikaa kattokiinnikkeitä kattoruoteisiin. Tiilikatolla kattokiinnikkeet kiinnittyvät katon ruoteisiin tiilien alla. Kattokiinnikkeisiin kiinnitetään alumiiniset kiskot, joihin kiinnitetään aurinkopaneelit.
 

Päältä kiinnitetyissä profiilipelti katoissa ja huopakatoissa kattokiinnikkeet ruuvataan katon läpi ruoteisiin. Katon ja kiinnikkeiden väliin tulee vedenpitävä tiivistys. Konesauma- ja lukkoponttipeltikatoissa kiinnikkeet tulevat kiinni kattopeltien pystyssä olevaan saumaan puristumalla.
 

Manu on työntänyt  mmj-kaapelin seinään asentamaansa suojaputkeen ja asettelee turvakytkintä 1,5 metrin korkeuteen talon ulkoseinälle. Tämän tehtyään hän tutkailee 1.5-kerroksista taloa parinkymmen metrin päästä ja hahmottelee kaapelireittiä katolle. Katolla työskentelevä parivaljakko on pedannut henkilönostimen lähelle taloa niin, että sillä pystytään nostamaan paneelit katolle ja asentamaan johtoreitti katon harjalta seinää pitkin alas läpivientiin, joka johtaa seinänläpi vaihtosuuntaajalle. Manu kertaa mielessään tarvitsemansa tarvikkeet ja työkalut mitä tarvitsee reitin tekemisessä, nousee nostimen koriin, kiinnittää putoamisköyden turvavaljaisiin ja alkaa nostamaan koria ylös kohti talon harjaa. Kohta hän ruuvaa kiinnikkeitä talon puiseen ulkoverhoiluun noin metrin välein, kiinnittää suojaputken asentamiinsa kiinnikkeisiin. Suojaputkeen hän syöttää kaksi kappaletta 6 neliömillimetrin vahvuisia solarkaapeleita sekä yhden 16 neliömillimetrin vahvuisen maadoituskaapelin. Hän mitoittaa kaapelit siten, että ne yltävät yläpäässä paneelikentälle ja alapäässä vaihtosuuntaajalle. Solarkaapeleiden päähän hän kytkee liittimet, toiseen naaras- ja toiseen urosliittimen.
 

Katolla asennukset ovat paneeleita vaille valmiit ja paneeleita aloitetaan nostamaan. Aurinkopaneeli on noin 100cm leveä ja 165 cm korkea, alumiinikehyksellä oleva elementti, jossa on aurinkokennoja laminoituna kirkkaan lasin ja taustalevyn väliin. Paneelin takana on kytkentärasia, josta lähtee kaksi johto, plus ja miinus, joissa on liittimet valmiina. Aurinkopaneeli painaa noin 20 kg.
 

Manu käy kavereiden kanssa läpi työvaiheet ja tehtävät, nostavat paneeleita henkilönostimen kyytiin, ottavat oikeat työkalut ja kiinnitystarvikkeet mukaan, kipuavat katolle. Tässä kohteessa paneelit asennetaan katon suuntaisesti kahteen päällekkäiseen kuuden paneelin riviin.
Paneeli asetetaan kiskojen päälle, tähdätään suoraan ja oikeaan kohtaan. Paneelikiinnike klipsautetaan paikoilleen kiskossa olevaan uraan, ensin kaksi päätykiinnikettä kiristetään, jolloin paneeli pysyy jo paikoillaan. Vastakkaiselle puolelle paneelia klipsautetaan paneeleiden väliin jäävät välikiinnikkeet. Sola kohdistaa paneelia edellisen viereen ja kannattelee sitä, kunnes Rami on saanut paneelien takana olevan kytkentäjohdon liitettyä seuraavaan paneeliin. Näin jatketaan, kunnes kaikki 12 paneelia ovat paikoillaan. katolla asennus viimeistellään, johdot kiinnitetään liitokset tarkastetaan ja työkalut ja roskat kerätään nostimeen alas vietäväksi.
 

Asennus on mittausta, testausta ja luovutusta vaille valmis. Rami siivoaa roskat ja työkalut autoon sillä aikaa, kun Sola ja hän suorittaa vaadittavat testit sekä mittaukset ja kirjaavat tulokset mittauspöytäkirjaan.
 

Koittaa juhlallinen hetki, kun valmis aurinkovoimala saadaan luovuttaa asiakkaalle, ja hänet voidaan kruunata sähkön tuottajaksi. Hänen voimalansa keventää hiilidioksidikuormaa, sähkölasku pienenee. Hän voi olla ylpeä investoinnistaan ja antamastaan esimerkistään kanssakulkijoilleen. Mekin Solarvoimassa olemme ylpeitä, kun saamme olla kannustamassa asiakkaitamme merkittäviin tekoihin.
 

Vastaa