Solarvoima

Ylijäämäsähkön myynti

Ylijäämäsähkön myynti ja käytön optimointi


Aurinkovoimalat tuottavat sähköä valosta, valosähköisen ilmiön avulla(jonka mekanismin selittämisestä Albert Einstein sai fysiikan Nobelin vuonna 2021). Kun aurinkovoimala tuottaa enemmän kuin kiinteistö käyttää, voidaan ylijäämäsähkö myydä energiayhtiölle spot- eli tuntikohtaiseen hintaan. Saatava korvaus vaihtelee rajusti!


Aurinkovoimala on kannattavin, kun tuotannon käyttää itse. Itse käytettynä saatava hyöty koostuu energiasta, siirrosta, sähköverosta ja alv:sta. Myydessä saa vain energian osuuden ja sen hinta vaihtelee: välillä ylijäämähköstä ei käytännössä saa mitään korvausta, kun taas esimerkiksi syksyllä 2022 sähkön spot hinta lähenteli 1€/kWh. Pientuottajan näkökulmasta on erinomaista, että sähkön korkeat spot-hinnat painottuvat päiväsaikaan. Tämä johtuu meidän teollisuudesta: teollisuus käyttää sähköä päivällä.


Kaikkea kulutusta ei saada kuitenkaan siirrettyä tuotantotunneille, mutta aika paljon on sellaista kulutusta jossa optimointia voidaan tehdä: sähköauton latauksen ajoittaminen, lämminvesivaraajan lämmitys tai vaikkapa maalämpötalossa voidaan vesikiertojärjestelmän veden lämpötila ohjata päiväsaikaan suuremmaksi, jolloin kulutus painottuu tuotantotunneille. Kiinteistökohtaiset akustot ovat hiljalleen tulossa. Hintojen täytyy vielä hieman laskea, jotta taloudellisuus toteutuu.


Voimalan oikea mitoitus on tärkeää. Voimalaa ei mitoiteta niin, että ylijäämäsähköä ei synny lainkaan, vaan mitoitusperusteena on kannattavuus eli laskennallinen takaisinmaksuaika muodostuu lyhyimmäksi. Tällä mitoitusperusteella ylijäämäsähköä tulee hieman. Omakotitalossa tyypillisesti noin kolmasosa.

Sähkön varttinetotus eli varttitase tasaa 15 minuutin sisällä ostetun ja myydyn sähkön. Eli et voi aurinkovoimalan käyttäjänä ostaa ja myydä saman varttitunnin aikana sähköä. Varttitase(tai minkä tahansa ajanjakson netotus) on pientuottajalle hyvä asia, koska hetkittäinen kulutus(vaikka vedenkeittimen käyttö) ei johda sähkön ostamiseen jos vain ajanjakson sisällä syntyy tuotantoa riittävästi.

Ylijäämäsähköstä siirtoyhtiö voi periä nimellisen siirtomaksun esimerkiksi 0,3 snt / kWh. Siirtomaksu on kuitenkin niin pieni, että sillä ei ole käytännön merkitystä voimalan tuottoon ja takaisinmaksuaikaan. Ohessa aiemmin tekemämme video: Spot hinta miinuksella, laitanko voimalan pois päältä: VIDEO

Jätä yhteydenottopyyntö, niin asiantuntijamme soittaa sinulle!


    Exit mobile version