Juha Maliniemi.

Iso aurinkovoimala Käpylässä – toimii myös varavoimana

Solarvoima

Kohti energia omavaraisuutta!

Juha Maliniemi.

Viime aikoina tapahtunut voimakas asumiskustannusten nousu ajoi meidätkin miettimään keväällä 2022 ratkaisuja näiden kustannusten hillitsemiseksi tulevaisuudessa. Omakotitaloasukkailla asumiskustannusten nousu on ollut muita asumismuotoja korkeampaa ja kustannusten nousu näyttäisi edelleen jatkuvan ainakin lähitulevaisuudessa. Omakotitaloasujan näkövinkkelistä kustannusten nousu on tapahtunut lähinnä energiakustannusten nousun muodossa. Niin lämmitysenergia (meillä kaukolämpö) kuin sähköenergiakin ovat kallistuneet rajusti. Nämä yhdessä muodostavat suurimman osan omakotitalon vuosittaisista asumiskustannuksista. Tätä taustaa vasten energiainvestoinnit ovat nyt kannattavampia kuin laskelmat ennen hintojen nousua näyttivät. Tältä pohjalta päätös aurinkopaneelien hankkimisesta omakotitaloomme oli varsin helppo.

Heinäkuun alussa soitto naapurustossa asuvalle Solarvoima Oy:n kehitysjohtajalle, Janne Käpylehdolle, käynnisti hankintaprosessin. Hankintaprosessi eteni joustavasti loma-aikana siten, että 10.7. Jannelta saatiin ensimmäinen asiantunteva ehdotus meille mitoitetusta aurinkovoimalasta. Tästä saatiin työstettyä pienin säädöin ja joustavasti lomareissujen väliin sovitetun parin tapaamisen kautta meille toteutettava aurinkovoimala ratkaisu. Tilaus voimalasta saatiin sisään 10.8. ja asennus liikkeelle 20.9. Pieni viivytys asennukseen aiheutui vääränlaisista paneelien kiinnittimistä. Meillä on tiilikate ja sen ruodelauta ei ollut sopiva oletuskiinnittimille. Sopivien kiinnittimien hankinnan jälkeen asennusta päästiin jatkamaan 12.10. Alkuiltapäivästä 13.10. voimala oli käynnissä ja käyttökoulutus pidetty. Voimalan toimintaa ja energiantuottoa on ollut helppo ja mukava seurata omalta tietokoneelta tai mobiilisti. Voimala mahdollistaa myös akuston käytön ns. varavoimala tarkoituksessa.

Solarvoiman asentajat olivat asiansa osaavia ja yhteistyökykyisiä. Työn jälki kaikilla osa-alueilla oli erinomainen. Toimitus toteutui avaimet käteen periaatteella myös luvituksen (pientuotantoilmoitus verkkoyhtiöön) osalta.

Voin suositella lämpimästi Solarvoima Oy:tä aurinkovoimala yhteistyökumppaniksenne!

Helsinki 30.10.2022
Juha Maliniemi