Noin 100 000 kävijää, lähes 3000 osastoa ja 200 000 neliömetriä. Siihen tilaa oli raahattu valtava määrä aurinkoenergiaan liittyviä laitteita, konsepteja ja ohjelmistoja. Kuntoilu -applikaation mukaan kävelin kahdessa päivässä 25km ja arkiliikuntatavoite tuli hienosti täyteen.
Lähdimme tutustumaan alan tuoreimpiin trendeihin ja saatoimme itsemme alttiiksi tuhannen kiinalaisen yrityksen myyntihenkilöille. Hurjinta meno oli messujen pienimmillä ulkopaikoilla. Sinne ei juuri yleisö mennyt ja jos sinne eksyit, jokaisesta boothista hyökkää innokas myyjä esitteet kourassa kimppuusi.
Löytyi messuilta muutama hyväkin ‘liidi’ joiden kanssa keskustelu jatkuu. Mutta messuille mennään pääosin kahdesta syystä:
1) Voit tavata parin päivän aikana kätevästi useita asiakkaita, yhteistyökumppaneita ja tavarantoimittajia. Tokihan asiaan kuuluu – kun Baijerissa ollaan – iltajuhlat makkaran ja oluen kanssa. Suuret kiitokset Aurinkoinsinöörien Thomakselle!
2) Näkee mihin suuntaan ala on menossa. Toki kaikki mitä messuilla näkee – ei päädy asiakkaiden katoille.
Havainnot satunnaisessa järjestyessä:
– Koti- ja pienteollisuusakustot tulevat ja kovaa. Kaikilla suurilla valmistajilla on paketti saatavilla ja kymmenet kiinalaiset, korealaiset ja japanilaiset valmistajat peesaavat perässä. Tässä maltti on valttia: ihan ensimmäistä viritelmää pieneltä valmistajalta ei kannata valita. Hinnat ovat myös vielä tippumassa ja sähköautointegraatio (V2G) kehittyy.
– Perovskiittia on odoteltu ja odottelu jatkuu. Toisin kuin perinteisiä paneeleita, perovskiittia ei kanneta kattopinnalle vaan se ruiskutetaan ja se kiteytyy pintaansa. Pinta voi olla vaikka ovi, ikkuna tai katto. Stabiilisuus on ollut haaste. Löysin yhden pienen valmistajan joka kertoo että on lisännyt kiteisen piin paneeliin kerroksen perovskiittia, saaden hyötysuhteen 25 prosenttiin. Jäi ajatus että onkohan siellä oikeasti perovskiittia vai onko sittenkin vain valittu kennoista hyötysyhteeltaan ja hinnaltaan hieman korkeammat. Perovskiitista on viihteellinen dokumentti YLE:n Mahtikoneissa: https://areena.yle.fi/1-50334046
– Tuhannen watin kilpailu on menossa! Ensi vuonna nähdään varmasti tuhannen watin paneeleita isojen banderollien vieressä. Ehkä jo lentoaseman saapumisaulassa. Iso teho on kiva toki, mutta se on tehty paneelikokoa kasvattamalla. Hyötysuhde volyymipaneeleissa(eli ne joissa tuotantohinta on järkevä) on 21-23% ja nousee hitaasti.
– Aurinkolämpöä ei juuri messuilla näy. Parilla osastolla keräimiä demomielessä havainnollistamassa laajempaa kokonaisuutta, ja hybridipaneeleita oli myös jokunen. Kiinteistöpaneelin kokoinen eli noin 400W sähkötehoa ja keräin samassa paketissa – hintalappu oli 400 euron tienoilla. Keräimen integraatio kyllä nostaa sähkötehoa(koska kylmä aurinkokenno muodostaa korkeamman jännitteen) mutta hinta ja asentamisen monimutkaistuminen ei innosta. Perinteinen ‘kiinteistöpaneeli’ on edullinen ja siksi niitä kannetaankin valtavia määriä kattopinnoille.
Saksalainen Stau eli ruuhka muistuttu meitä siitä, että Suomessa ei ole oikeaa ruuhkaa. Meni ihan juoksemiseksi lentokentällä että ehdittiin koneeseen. Suomalaisia oli messuilla paljon! Sen huomasi viimeistään palatessa lentokentällä.
Janne Käpylehto
Tietokirjailija
Kehitysjohtaja, Solarvoima OY